2010-10-08

Förbannade jävla höfter!!!

Höfterna har gått ifrån att "bara" gör lite ont mittinatten till att göra ont från att jag går ner för trappan första gången på morgonen tills jag gör samma procedur morgonen efter.
Hela tiden....
Det finns inte nåt sätt jag kan ligga på för att det ska göra mindre ont.
Det gör ont när jag sitter med benen i kors det gör ont när jag har benen på bordet och när jag går.
Foglossning är helt värdelöst.
Undra om kryckor kan hjälpa?
Dags att ringa sjukgymnasten och kolla vad hon tycker...


Hittade detta i en blogg som en tjej skrivit om sin foglossning...nu hade hon det tusen gånger värre än mig med både sjukhusbesök och sängliggande men even so...

Om smärthantering

Att leva med konstant smärta innebär att man måste hitta verktyg att överleva vardagen, men också om att hitta en livsstil som innefattar glädje och framtidstro. Det här är några av min tankar kring smärthantering.

Medvetenhet och acceptans
Man måste bli varse om ens egen situation. Varför har jag ont? Vad innebär smärtan? Vad kan jag göra åt det? När man sedan är medveten om sin sits, som man kanske inte uppfattar som den mest ultimata, måste man börja med att genuint acceptera sin smärta och inse konsekvensen av sitt eget handlande. Detta är inget som plötsligt drabbar en; det är ingen olycka som förvandlar dig till ett offer. Saker och ting händer i världen och ens liv blir bara till det du vill att det ska bli. Man kan välja att sörja och älta livet igenom, men inget konstruktivt kommer från detta agerande. Martyrrollen är för många den enklaste vägen att vandra, men för den som vill ha ut mer av sitt liv än bitterhet är detta en roll som aktivt måste motarbetas.

Ett annat alternativ är att ignorera smärtan. Risken blir då att de negativa känslorna växer sig större i ens undermedvetna och en dag slår ut en totalt när trycket blir för stort. Att sakligt konstatera vad som pågår och hur det påverkar ens personlighet är svårt men nödvändigt. Har man dock klarat av detta får man en solid plattform att utgå ifrån, dels vad det gäller läkning och dels för klara av det dagliga livet.

Smärtstillande
Ibland kan bli tvungen att ta smärtstillande medel. Man har kanske inget val ffa när smärtan är överväldigande. Nackdelen med medikament, enligt min erfarenhet, är att man blir avtrubbad. Det är inte enkom smärtsignalerna som hindras utan även känslor som glädje, lycka och sensualitet. Andra sätt att idka smärtstillande är ex. att äta (ffa socker) eller shopping. Vad dessa företeelser har gemensamt är att de inte fungerar på längre sikt; de fungerar endast för stunden. Obstinat ätande och shopping leder bara till övervikt, tom själ och tom plånbok. För att klara en längre period med smärta måste man utveckla andra sätt att hantera situationen. Ett sätt är att träna sin förmåga att hitta lyckostunder i vardagen. Att finna skönheten i en vattendroppe, skratta eller få känna beröring är några exempel. Akupunktur eller TENS kan också hjälpa som ett externt stöd, både på kort och längre sikt.

Kropp och kogntion
Man kan komma långt med humor och taktik stimulering, men det mest effektiva av fysiska metoder har för mig varit osteopati. Osteopati handlar inte bara om att återställa kroppens naturliga balans utan också den psykiska balansen (som givetvis hänger ihop med det kroppsliga). Osteopatin bidrar också att ens egna fysiska nivå kan höjas, och genom dagliga promenader kan man förstärkande motverkandet av både depression och sömnsvårigheter. Om man dock redan har problem med detta kan man behöva ytterligare verktyg. I England erbjuder man kvinnor som har gått igenom svåra graviditeter kognitiv beteendeterapi (KBT). Genom den här typen av psykoterapi får man hjälp att ändra sina negativa tankebanor som via iteration växt sig starka. Genom att upprepa negativa tankar om och om igen är det lättare för hjärnan att välja denna bana så fort tanken blir triggad. Man lär sig att identifiera, acceptera och ändra sin tankegång. Detta hänger givetvis ihop med medvetenhet och acceptans.

Motion, mat, meditation
Om man lever i konstant smärta måste man dagligen ta hänsyn till motion, mat och meditation. Dagliga prommenader är en del av motionen, men sjukgymnasik (eller liknande) är nog så viktigt. Min rutin består av rörelser som baseras på pilates och yoga, och är utarbetad av en sjukgymnast, Ms Tudor Williams, med bäckenbotteninstabilitet som specialitet. Ett av de verktyg som hon förespråkar är pilatesbollen: en utmärkt gåva till alla nyförlösta mammor. Det kan vara svårt att hitta en sjukgymnast som är kunnig inom foglossning. Att vända sig till en pilatesintruktör kan vara ett alternativ om man känner att ingen hjälp finns att få från primärvården. Innan man kan motionera måste man dock se till att fogarna är korrigerade.

Kosten blir viktig när kroppen är redan triggad av stresshormoner. Om man tillför socker får försvarssystemet gå på högvarv - det blir som att hälla bensin på en eld. Det är en investering i sitt eget tillfrisknande att äta hälsosamt. Detta handlar således inte om bantning eller någon form av kommersiellt driven metod (som GI eller Montignac) utan om att äta näringsriktig mat för att stödja kroppen. Man ska således ge rätt bensin till ens viktigaste motor.

Sist, men inte minst, behöver man hitta en tyst kanal för att bearbeta tankar. Det kan vara dagboksskrivning, bön eller någon form av meditation. Fördelen med meditation och andningsövningar är de fysiska som ex. sänkning av blodtryck och avspänning.

Lycka
Det är lättare att finna balans i tillvaron om man aktivt väljer att leva sitt liv med en positiv inställning. I princip kan man säga att sedan femtiotalet har vår levnadsstandard ökat medan vår psyiska hälsa stått still eller t.o.m. sjunkit. För att öka sin 'lyckonivå' kan man följa följande manifest (som användes i ett tv-sänt experiment):

Gör dessa tio punkter i två månader:

1. Motionera 30 minuter 3 gånger i veckan.
2. Varje kväll, tänk på fem saker du är tacksam över. (En metod man använde efter 11 september i NY.)
3. Ha en 30 minuters konversation varje vecka med din partner eller närmsta vän, ostört.
4. Plantera något/ sköt om en växt.
5. Halvera ditt tv- tittande.
6. Le och/eller säg hej till en främling varje dag.
7. Ring en vän som du inte har pratat med på länge. Träffas!
8. Skratta minst en gång per dag.
9. Var snäll mot dig själv varje dag.
10. Gör en god gärning varje dag.

Givetvis gäller detta inlägg inte bara smärthantering. Det handlar om att leva ett rikare liv; att vara ett mer ärligt jag.

Inga kommentarer: